کد مطلب: ۲۹۸۱۵۰
۲۶ خرداد ۱۴۰۱ - ۱۷:۲۹
پیش از همه‌گیری شبکه‌های اجتماعی در ایران، کارشناسان بر عدم توجه به سواد رسانه‌ای و فرهنگسازی در رابطه با این پدیده جهانی هشدار می‌دادند.

به گزارش مجله خبری نگار/آرمان ملی: پیش از همه‌گیری شبکه‌های اجتماعی در ایران، کارشناسان بر عدم توجه به سواد رسانه‌ای و فرهنگسازی در رابطه با این پدیده جهانی هشدار میدادند. در اواخر دهه ۸۰ که تلفن‌های همراه آرام آرام تبدیل به یک عضو جدا نشدنی در روح و جسم تک تک مردم ایران شد، این پرسش تا به امروز مطرح است که اقدام دولت‌ها در رابطه با فرهنگسازی و افزایش سواد رسانه‌ای چه بوده است؟ قطعا پاسخ این سوال به نقل از جامعه شناسانی که بار‌ها با آن‌ها گفتگو کردیم، «هیچ» است و آن‌ها باور دارند به‌جز محدودیت برای کاربران که آن نیز نتیجه معکوس داشته، هیج اقدامی در جهت فرهنگسازی و آموزش‌های شهروندی در این خصوص ارائه نشده و این فضای همه‌گیر که بسیاری از تابو‌ها و قبح جامعه در آن شکسته شد، توسط دولت‌ها رها شده است.

غوغای پادشاه و ۲ ملکه اینستاگرامی

کسی منکر مزایای پرشمار فضای مجازی و شبکه‌های اجتماعی نیست، اما این فضا مانند چاقوی بسیار تیزی عمل میکند که قادر است در یک عمل جراحی، جان یک فرد را نجات دهد یا از سوی مقابل در یک دعوا و نزاع، یک فرد را بکشد. در این میان دولت‌ها با هزینه‌های چند صد میلیاردی درصدد بومی سازی شبکه‌های اجتماعی در جهت اجرای قانون و کنترل آن برآمدند، اما مسئولان نمیدانند که اصل مهم بومی سازی فرهنگی و رعایت قانون در این فضا ابتدا اعتماد است و سپس تکنولوژی. حالا نیز طی چند روز گذشته با انتشار یک ویدئوی غیر اخلاقی دیگر از سوی یک نوجوان، بسیاری فریاد «صیانت از فضای مجازی» برآوردند، در حالی که این امر و استفاده ابزاری از کودکان برای دیده شدن یا درآمدزایی، امری تکراری در یک دهه اخیر و در این میان سوءاستفاده‌های اخلاقی نیز صورت گرفته است.

از ترفند فیلم تا فروش رمز ارز تقلبی

اخیراً پست‌های یک پسر خردسال در اینستاگرام با بازخورد‌ها و واکنش‌های مختلفی مواجه شده است. در پست‌های او دو دختر کم سن و سال به‌عنوان «ملکه‌های زیبای او» نیز حضوری نامتعارف دارند و دیالوگ‌هایی که میان آن‌ها رد و بدل می‌شود نشان از این دارد که آن‌ها صرفاً مجریان سناریو‌های از پیش تعیین شده‌ای هستند که تیمی بزرگسال برای آن‌ها نوشته است. همچنین اسبی با نژاد برتر و قیمتی بین یک تا ۲ میلیارد تومان و همچنین تجهیزات حرفه‌ای فیلمبرداری که در عکسی که از پشت صحنه آن منتشر شده، نشان می‌دهد اهداف بزرگی برای تولید چنین محتوا‌های بی‌ارزشی وجود دارد.

غوغای پادشاه و ۲ ملکه اینستاگرامی

امری که طی سال‌های گذشته و با سرمایه‌گذاری خارجی‌ها بر روی شاخ‌های مجازی همچون فرزند سفیر سابق، یک خواننده یا یک زن، صورت گرفته و آن‌ها با همین ترفند‌های مردم فریب، قشر جوان جامعه را هدف گرفتند و پس از رسیدن به میلیون‌ها فالوور، جیب‌شان را در فضای قمار مجازی خالی کردند و بیش از هزاران میلیارد تومان، نصیب سرمایه‌گذارانی کردند که به آن‌ها لباس، اتومبیل و ویلا‌های لاکچری می‌دادند. حالا آن‌ها از فضای قمار بیرون آمده‌اند که با فروش توکن‌های بی‌ارزش، اقدام به کلاهبرداری می‌کنند. مدتی است که در فضای رمز ارزها، توکنی به نام TNT عرضه شده است، توکنی که با نام یکی از خوانندگان خارج از کشور شناخته می‌شود، اما دارای ریسک‌ها و مخاطرات بسیاری است.

واکنش پلیس به فیلم منتشر شده

با این حال رئیس پلیس فتا انتظامی کشور از دستگیری سرشاخه‌های اصلی شبکه سازمان یافته‌ای خبر داد که اقدام به انتشار لایو‌های غیر اخلاقی و نامتعارف در استان‌های مختلف کشور می‌کردند. سردار وحید مجید، در تشریح این خبر اظهار کرد: «پس از انجام مجموعه اقدامات اطلاعاتی و عملیاتی فنی، اعضای این باند با هویت معلوم در استان‌های بوشهر، تهران بزرگ، آذربایجان غربی، زنجان و شیراز با رعایت کلیه اصول مراقبتی و اخذ حکم قضائی دستگیر شدند.»

همچنین سرهنگ رامین پاشایی، معاون فرهنگی ـ اجتماعی پلیس فتای انتظامی کشور با تأکید بر اینکه در بسیاری از این صفحات، کودکان تنها بازیگر بوده و نقش‌گردان اصلی و بازیگردان پشت صحنه، افراد دیگر یا خانواده این کودکان هستند، گفت: برای افراد دخیل در این موضوع، پرونده قضائی تشکیل شد، اما چون در حوزه کودک و نوجوان برخورد می‌کنیم، نوع برخورد ما متفاوت است. دو دختر خانمی که در این کلیپ‌ها فعالیت داشتند، احضار شده، تفهیم اتهام شدند و توسط مرجع قضائی برای آن قرار مجرمیت صادر شد. اقدام قضائی پلیس فتا علیه فردی که صفحه اصلی اینستاگرامی در این پرونده در اختیار وی قرار داشت، در حال انجام شدن است و ان‌شاءا... به‌زودی نتیجه آن اعلام می‌شود.

احضار ۳ متهم همیشگی

همچنین روز گذشته خبری منتشر شد که گردانندگان یک سایت شرط‌بندی و قمار که از افراد زیادی در تهران کلاهبرداری کرده بودند، سه فرد پرحاشیه فضای مجازی هستند که به دادسرای جنایی پایتخت احضار شدند. متهمان ساشا پسر سفیر سابق ایران در ونزوئلا و امیر تتلو و دنیا جهانبخت هستند که در برابر اتهام کلاهبرداری قرار دارند.

غوغای پادشاه و ۲ ملکه اینستاگرامی

درحالی که این پرونده همچنان در دادسرای جنایی تهران در حال رسیدگی است، از مدتی قبل افراد زیادی به پلیس فتای پایتخت مراجعه کردند و به طرح شکایت از گردانندگان یک سایت شرط‌بندی و قمار پرداختند. به‌گفته مالباختگان، آن‌ها پول زیادی به بهانه شرط‌بندی پرداخت کرده و در حالی که بسیاری از آن‌ها برنده بازی‌ها می‌شدند، اما پولی به آن‌ها پرداخت نمی‌شد. از اواخر پارسال این شکایت‌ها مطرح شده و روزبه‌روز بر تعداد آن‌ها افزوده می‌شد.

ارسال نظرات
نام:
ایمیل:
* نظر:
قوانین ارسال نظر