کد مطلب: ۲۰۶۰۶۰
۲۱ مهر ۱۴۰۰ - ۱۸:۰۲
معاون دیپلماسی اقتصادی وزیر امور خارجه ایران گفت: ناتوانی زبونانه اروپا در تحقق امتیازات اقتصادی ناچیز وعده داده شده به مردم ما پس از خروج غیرقانونی ترامپ از برجام و نیز تردید ملال آور هیأت حاکمه جدید آمریکا در کنار گذاردن سیاست شکست خورده "فشار حد اکثری"، مهم‌ترین دلایل عدم پیشرفت کنونی در اجرای برجام بوده است.

به گزارش مجله خبری نگار، مهدی صفری معاون دیپلماسی اقتصادی وزیر امور خارجه در نشست عالی‌رتبه بزرگداشت شصتمین سالگرد اولین کنفرانس جنبش عدم تعهد در صربستان سخنرانی کرد.

متن سخنرانی این دیپلمات ارشد ایرانی به شرح زیر است:

بسم الله الرحمن الرحیم

آقای رییس.

عالی جنابان.

خانم‌ها و آقایان.

در ابتدا اجازه می‌خواهم از مهمان نوازی گرم دولت و مردم صربستان از هیئت جمهوری اسلامی ایران تشکر نمایم. برای من مایه افتخار که امروز به همراه شما این مناسبت مهم را گرامی بداریم.

آقای رییس.

چالش‌های جهانی خروشانی که امروزه با آن‌ها مواجه هستیم نیاز به یک اقدام قابل توجه دسته جمعی در سطح بین المللی را مضاعف ساخته است. همزمان با افزایش تهدیدات فزاینده ناشی از اعمال یکجانبه گرایی و سیاست‌های حمایت گرایانه در عرصه بین المللی، جنبش عدم تعهد می‌تواند مشارکت جهانی را ارتقاء داده و تقویت کند و بدین گونه ثابت نماید که چند جانبه گرایی دیگر نه یک گزینه معقول و بایسته که تنها پاسخ عملی ممکن به بحران‌های شدید جهانی است.

بیماری همه گیر کووید-۱۹ یکی از آزمون‌های دشوار در زمینه هم بستگی جهانی در دوران بشر بوده است. این همه گیری (همانند هر مورد مشابه دیگر) نیازمند یک پاسخ بین المللی هماهنگ و قوی است که بتواند دسترسی آزادانه و بدون مانع به آزمایش‌ها، درمان و واکسن را به سرعت گسترش دهد و در عین حال، ایمن سازی گسترده را به عنوان یک خیر عمومی برای همگان از جمله کشور‌های در حال توسعه و کمتر توسعه یافته در دسترس و قابل تامین نماید.

همکاران گرامی.

زمانی که بنیان گذاران جنبش عدم تعهد در سال ۱۹۵۵ میلادی در باندونگ گرد هم آمدند، هدف آن‌ها بازنگری نظم جهانی و تلاش برای ایجاد تغیراتی سازنده در سیاست قدرت جهانی با هدف حفظ هویت مستقل خود بود. امروز جهان در دوره گذار بسر می‌برد و جنبش عدم تعهد باید واقعیت‌های بین المللی را به درستی تفسیر و تبیین کند و در سال‌های پیشِ رو، رویکرد‌ها و راهبرد‌های مناسبی را با هدف تقویت جایگاه بین المللی خویش تصویب کرده و به اجرا گذارد.

جمهوری اسلامی ایران به طور مداوم و مستمر پای‌بندی خود به ارزش‌ها و اصول نم را به نمایش گذارده است. ما همچنان از چشم انداز تحقق امنیتی مشترک، جامع، مشارکتی و پایدار در غرب آسیا حمایت می‌کنیم. در این چارچوب، در تلاش‌های سازمان ملل متحد در زمینه استقرار صلح در یمن، سوریه و افغانستان فعالانه مشارکت داریم.

در سطح منطقه‌ای، ما چندین طرح را با هدف ایجاد فضای لازم برای انجام گفتگو‌های منطقه‌ای به منظور حل و فصل اختلافات و سوء تفاهم‌ها پیشنهاد کرده ایم. در سطح جهانی، ما تعهد جدی خود نسبت به گفتگو و دیپلماسی را با مشارکت فعال در صحنه‌های مختلف بین المللی با هدف کمک به رفع چالش‌های گوناگون به نمایش گذارده ایم، که در این زمینه از جمله می‌توان به برجام اشاره کرد. ناتوانی زبونانه اروپا در تحقق امتیازات اقتصادی ناچیز وعده داده شده به مردم ما پس از خروج غیرقانونی ترامپ از برجام و نیز تردید ملال آور هیأت حاکمه جدید آمریکا در کنار گذاردن سیاست شکست خورده "فشار حد اکثری"، مهم‌ترین دلایل عدم پیشرفت کنونی در اجرای برجام بوده است.

آقای رییس.

اقدامات یک جانبه و قلدرمآبانه قدرت‌هایی مشخص به تضعیف چندجانبه گرایی و اجرای آن منجر شده است. مهم‌ترین چالش جدی که تقریباً همگی ما به نحوی با آن روبرو بوده ایم، ماجراجویی یک‌جانبه گرایانه افراطی آمریکا است. این وضعیت همچنان موجب تضعیف حاکمیت قانون در سطح بین المللی است و صلح و ثبات را در همه نقاط جهان به مخاطره می‌افکند. در حالی که برخی ملت‌ها به ویژه در منطقه ما، قربانی تروریسم تکفیری ساخته آمریکا، تجاوز نظامی مبتنی بر ادعا‌های نادرست و تروریسم اقتصادی و اقدامات قهری یکجانبه هستند، دیگران بار سنگین اقدامات حمایتی بی رحمانه آمریکا را بر گرده می‌کشند.

طرح‌های شتاب آلود و آشفته آمریکا برای تضمین ادامه سلطه لیبرال دموکراسی غربی در جهان با محوریت دولت آمریکا، واقعیتی است که با منافع کشور‌های در حال توسعه همخوانی ندارد. ضروری است که هر گونه منفعت وسود متصور از اقدامات یک‌جانبه غیر قانونی مردود اعلام و از آن ممانعت شود و هر گونه فشار مغایر با حقوق بین‌الملل و منشور ملل متحد با هدف دفاع از چند جانبه گرایی محکوم گردد.

حمایت کورکورانه و لجام گسیخته از آپارتاید در فلسطین و انکار حقوق اساسی مردم فلسطین، به وخامت بیشتر وضعیت بی ثبات سراسر منطقه خاورمیانه خواهد انجامید. شمار بسیار اندک کشور‌های عربی که با این سیاست‌ها و سایر طرح‌های امریکا همراهی می‌کنند، مرتکب خیانت به مردم فلسطین می‌شوند و صلح و امنیت منطقه را با مخاطراتی افزون‌تر مواجه می‌سازند؛ و امروز بیش از هر زمان دیگری بر جنبش عدم تعهد است تا جبهه‌ای متحد برای رد یکجانبه گرایی و ارتقاء چندجانبه گرایی تشکیل دهد تا بدین ترتیب بتواند در قالب همکاری دسته جمعی و تشریک مساعی، چالش‌های پیچیده رویاروی جنبش ما را از میان بردارد.

برچسب ها: برجام اقتصاد
ارسال نظرات
نام:
ایمیل:
* نظر:
قوانین ارسال نظر